Siirry sisältöön

TAPAHTUMA JA MATERIAALI: Ruoko rahaksi -seminaari 20.4.2023

Ruoko on kovassa nosteessa liiketoiminnan materiaalina, kun liiketoimintaketjujen kehitystyötä tehdään erinäisissä hankkeissa yhteistyössä niin yritysten, osakaskuntien kuin viranomaistenkin kesken.

Ruoko rahaksi -seminaari järjestettiin Tuorlassa (Piikkiö) 20.4.2023. Seminaari oli samalla “Ruovikoiden esiintyminen ja biomassat Saaristomerellä” -hankkeen loppuseminaari ja sen järjesti Turun AMK yhteistyössä Ainutlaatuisen Saaristomeren kanssa. Rahoittajana toimii Varsinais-Suomen liitto. Aiheen parissa toimivia tahoja ja siitä kiinnostuneita osallistui seminaariin yhteensä 70 hybriditoteutuksen ansiosta. Erityisesti laaja aihesisältö ja asiantuntijat, keskustelut, ihmisten tapaaminen sekä talouspainotteisuus saivat kiitosta.

Tarkempaa tietoa eri rahoitusmahdollisuuksista yrityksille kaivattiin, sekä esimerkiksi tietoa niitetyn tavaran hinnoitteluperusteista. Yritystoimintaa suunnittelevien tahojen olisi hyvä olla yhteydessä alueensa Leader-ryhmään tai Ely-keskukseen, jonka kautta rahoituksiin saa perusteellisempia ohjeita (katso myös Antti Jaatisen/ELY esitysdiat alla). Ruokomassan hinnoittelu on ollut tähän mennessä usein hehtaariperusteista sekä kesä- että talviruolla. Jatkossa tilanne voi muuttua. Suomessa on jo tunnistettavissa kannattavia pienemmän mittaluokan ruokoliiketoimintaketjuja esimerkiksi kattoruo’on käytössä (katso Noora Norokytön/Turun AMK diat alla). Yksi oleellinen työ luvituksen lisäksi järviruokoliiketoiminnassa on biomassojen alueellinen kartoitus. Vuoden 2006 tehdyn 1997-2002 Landsat -satelliittikartoituksen mukaan Etelä-Suomen alueella voisi olla järviruokobiomassaa jopa 30 000 hehtaaria (Lähde: Ely-keskuksen ruokosivusto). Todellisuudessa tämä määrä voi olla tätä arviota suurempi. Turun AMK:ssa on tehty ruokokartoituksia droneteknologialla (Jerome Tornikosken esitys/Turun AMK alla) sekä otettu ensimmäisiä askelia biomassan satelliittikartoituksen kehittämiseksi (Roosa Väisäsen/UTU esitys alla).

Seminaarin aikana kuultiin paneelikeskustelu, johon osallistuivat Markku Järvinen (RH-harvesting), Ursula Kääntee (Finnsementti), Siim Sooster (Reedfly Oy), Aimo Turunen (Kiteen Mato ja Multa Oy) ja Eeva Tähtikarhu (John Nurmisen Säätiö). Keskustelu oli mielenkiintoinen ja yhteinen kanta oli se, että Suomessa voidaan nähdä seuraavan 5 vuoden kuluessa enemmän kannattavaa ruokoa hyödyntävää liiketoimintaa ja kaikki edellytykset tähän ovat, kunhan työtä luvituksen, logistiikkaketjujen leikkuuteknologian kehityksen eteen tehdään. Paneelikeskustelun video löytyy ohjelman alta.

Lopuksi Timo Suutarla/Green Industry Park (esitys alla ja esityksen video tulossa tälle sivulle pian) esitti innostavia näkemyksiä järviruo’on teollisen mittakaavan hyödyntämisestä tulevaisuudessa. Ruokoa on niin sanottujen perinteisten käyttötapojen (maanparannusaine, kuivike, energiantuotanto…) lisäksi mahdollista hyödyntää korkean jalostusasteen tuotteissa, kuten tekstiileissä ja kosmetiikassa.

Korkean jalostusasteen tuotteita tutkitaan myös Biodemo-hankkeessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Business Turun ja Åbo Akademin kanssa ja se rahoitetaan osana Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa.

Seminaarin yhteydessä oli esillä järviruokotuotteita. Mm. Kiteen Mato ja Multa Oy:n ruokopohjaista kasvualustamultaa, ruokobiohiiltä ja rakentamiseen ruokoseinäelementtejä ja ruokomattoa (klikkaa tästä kuva isommaksi).

Luvitus: katso Noora Norokytön/Turun AMK) diat alla.

Logistiikka- ja arvoketjut: katso Eeva Tähtikarhun/JohnNurmisen Säätiö esitys Baltic Reed -hankkeesta, myös Turun AMK:n järviruoko hyötykäyttöön! -hanke ja Biodemo-hanke.

leikkuuteknologian kehitys: esim. Biodemo-hanke.

Seminaarin materiaali päivittyy tälle sivustolle.

RUOKO RAHAKSI -SEMINAARI

Paikka: 

Livia, Tuorlan toimipiste, Piikkiö klo 8.30–13.00 

Aika: 20.04.2023 klo 09.00–12.00  

Juontajana tilaisuudessa toimi Lotta Bastman/Ainutlaatuinen Saaristomeri.

Ohjelma: 

08.30 Aamukahvi ja -tee  

09.00 Tervetuloa (Nina Savela/Turun AMK, Jaakko Ruola/Ainutlaatuinen Saaristomeri)

09.10 Ruokoketjun kustannukset luvituksista leikkuisiin (Jerome Tornikoski ja Noora Norokytö/Turun AMK, Roosa Väisänen/Turun yliopisto)

TURUN AMK:N JA TURUN YLIOPISTON ESITYKSET

09.40 Rahoitusmahdollisuudet biotalouden alan toimijoille (Antti Jaatinen/ELY, Eeva Tähtikarhu/John Nurmisen Säätiö)

JOHN NURMISEN SÄÄTIÖN ESITYS

ELYN ESITYS

10.10 Tauko 

10.30 Paneelikeskustelu: kokemuksia ruo’osta, leikkuuketjuista ja hyödyntämisestä

Markku Järvinen/RH-harvesting
Ursula Kääntee/Finnsementti
Siim Sooster/Reedfly Oy
Aimo Turunen/Kiteen Mato ja Multa Oy
Eeva Tähtikarhu/John Nurmisen Säätiö

11.15 Ruokoalan tulevaisuus – mainiot mahdollisuudet (Timo Suutarla/Green Industry Park)

GREEN INDUSTRY PARKIN ESITYS

Paneelikeskustelu ja Green Industry Parkin esitys:

Mikäli video ei näy tällä nettisivulla, katso se tästä linkistä.