Kysymyksiä ja vastauksia järviruo'osta
Lotta Bastman Ainutlaatuisesta Saaristomerestä keskusteli järviruo’on hyödyntämisestä Timo Suutarlan (Green Industry Park Oy) kanssa. Miksi järviruo’on poisto on tärkeää, mihin sitä voisi käyttää ja ennen kaikkea, mitä tehdä, jos haluaa poistattaa ruokoa omalta alueeltaan? Timo jakoi omat näkemyksenä aiheeseen liittyen.
· Mitä hyötyä järviruo’on korjuusta on vesistölle/luonnolle (muuta kuin että saadaan rannat siisteiksi)?
Rantojen virkistyskäyttö mahdollisuudet paranevat, kun vesi vaihtuu rannassa paremmin. Biomassan poistaminen vähentää vesistöön kohdistuvaa ravinnekuormitusta. Biodiversiteetti mielessä umpeen kasvanut tiheä kasvusto on huono niin kalojen kuin lintujen ja muiden eliöiden lisääntymisen ja elinolosuhteiden kannalta.
· Mihin järviruokoa voi hyödyntää ja käyttää?
Hyötykäyttökohteita ovat ruo’on käyttö maanparannusaineena, polttaminen energiaksi, biokaasulaitosten syötteenä, biohiilen valmistus ja tulevaisuudessa myös korkean jalostusasteen tuotteet kuten biomuovi, tekstiilit ja ravinnelisäaine.
· Miten järviruo’on leikkuu edistää luonnon monimuotoisuutta?
Järviruoko on aggressiivinen valloittaja kasvi, joka yksipuolistaa rannan elinmahdollisuuksia muilta kasveilta ja eliöiltä tehokkaasti. Esim. mosaiikkimaisesti leikattu alue mahdollistaa muiden kasvien ja eliöiden elinolosuhteita monipuolisesti.
· Auttaako järviruo’on leikkuu ilmastotavoitteisiin, sitooko se esimerkiksi hiilidioksidia?
Yksi vuotiseen järviruokoon sitoutuneen biomassan poisto vähentää tehokkaasti metaanipäästöjä, joita sen luonnontilainen mätäneminen väistämättä aiheuttaa. Järviruokoon sitoutuneen hiilen sitominen esim. biohiilenä ja käyttö maanparannusaineena sitomaan ravinnevalumia vesistöihin on tehokas keino edesauttaa ilmastotavoitteisiin pääsyä.
· Mitä yksittäinen vesialueenomistaja voi tehdä, jos näkee alueellaan ja sen ympäristössä tarvetta korjuulle. Mihin pitää olla yhteydessä?
Yksi tapa edetä niiton kanssa on selvittää paikallinen yrittäjä, jonka kanssa leikkuista voidaan sopia. Ennen tätä on syytä selvittää alueen omistussuhde eli kuuluuko kyseinen alue osakaskunnalle, jolloin lupa on saatava kaikilta osakkailta tai osakaskunnan kokouksen päätöksellä. Jos kyseessä on oma mökkiranta yksityisellä omistuksella, tällöin niittoihin riittää omistajan lupa.
Leikkuuyrittäjältä tulee varmistaa, että hän tietää leikkuun luvituksesta ja rajoitteista, esimerkiksi milloin leikkuun voi suorittaa (huomioiden mm. lintujen pesimisajat). Tärkeää on myös huolehtia ja varmistaa, että leikattu ruoko tuodaan maihin ja korjataan siten talteen, ettei sitä jätetä vesistöön. Tästäkin tulee sopia yrittäjän kanssa.
Ruo’on jatkokäyttöä ajatellen on mahdollista olla yhteydessä esimerkiksi John Nurmisen säätiöön, jos ruokoa on niin paljon, että sen pois kuljettaminen on järkevää. Säätiö edistää ruo’on hyötykäyttöä Jos on kyseessä vain pieni määrä, voi kuivuneen ruo’on polttaa kokossa tai käyttää omassa puutarhassa esim. kompostointiin jne.
· Kuinka kauan joutuu yleensä odottamaan, että apua saa esim. juuri siihen omaan rantaan, mökkilahteen tms. ja mitä haasteita siinä voi olla?
Leikkuu kannattaa sopia hyvissä ajoin, jotta se voidaan tehdä itselleen ja yrittäjälle sopivana ajankohtana. Esim. loppukesän niitto (syys – lokakuu) tai talviniitto on otollista aikaa ruo’on leikkuille, koska etenkin talvella niiden kuiva-ainepitoisuus on korkeimmillaan.
Järviruokomateriaaliin voit tutustua tämän sivuston “Materiaali” -osiosta. Meneillään oleviin hankkeisiin voit tutusta osiossa “Meneillään olevat hankkeet“.