Siirry sisältöön

Kohti kestävää rakentamista luonnonmateriaalien avulla

Kalkki- ja savipohjaisille sidosaineille ja luonnonkuiduille tarkoitettu ruiskuvalulaite on hankittu Turun AMK:lle vuonna 2018, kuvassa demonstroidaan kalkki-hamppumassiivirakenteen ruiskutusta. Laitteen avulla on mahdollista testata ja demonstroida mm. savi-ruokomassan tehokkaampaa asennusta väliseinissä. Kuva: Joni Pietiläinen

Rakentamisen toimiala tarvitsee uusia ideoita ja työkaluja jätemäärän ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja näiden negatiivisten vaikutusten alentamiseksi. Luonnonmateriaalien ja -tuotteiden avulla on mahdollista vähentää hiilidioksidipäästöjä ja valmistaa vaarattomia tuotteita, jotka ovat pitkäikäisiä käytössä ja jotka voidaan palauttaa luontoon niiden käyttöiän päättyessä. Varsinais-Suomessa on sekä yrityksiä että halukkuutta kehittää kestävän rakentamisen ratkaisuja.  

Turun AMK:n asiantuntijat ovat mukana kehittämässä rakentamisen arvoketjuja BioDemo-hankkeessa, jossa raaka-aineena toimivat muun muassa savi sekä luonnonkuidut kuten järviruoko, olki ja hamppu. Työssä edistetään mm. käsittelyprosessien ja työstötapoja viemistä teollisempaan mittakaavaan ja sitä tehdään yhdessä alan yritysten ja alalla toimivien tutkimusinstituutioiden kanssa. Tuotannon sijoittumista optimaalisesti suhteessa raaka-aineisiin kartoitetaan hankkeen aikana. Lisäksi rakentamisen arvoketjut hankkeessa käsittävät vihreän siirtymän eriste- ja akustiikkamateriaalit, jonka tavoitteena on hyödyntää kierrätettyjä polyesteripuuvillasekoitteita eriste ja akustiikkamateriaaleissa. Näitä verkostoja Turun AMK on rakentamassa yhteistyössä Business Turun kanssa. 

Biomateriaalien asiantuntijuuden lisäksi Turun AMK:n Biodemo-tiimi tekee tiivistä yhteistyötä AMK:n Rakennetun ympäristön -tutkimusryhmän kanssa. Muun muassa RT-rakennustietokortti ruokokatoille vuodelta 1943 päivitettiin vuonna 2014 Rakennetun ympäristön tutkimusryhmässä ja Biodemossa edistetään kattorakennusruo’on saatavuutta. Tutkimusryhmän omistuksessa on myös tehokas ruiskuvalulaite, joka tulee käyttöön tulevissa rakentamisen työpajoissa.  

Keväällä 2024 Biodemo-tiimi järjestää alasta kiinnostuneille rakentamistyöpajojen sarjan, joka keskittyy luonnonmateriaalien käyttöön kestävässä rakentamisessa. 

Biodemo-hanke toteutetaan yhteistyössä Business Turun ja Åbo Akademin kanssa. Hanke rahoitetaan osana Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa.